Kia - Duna Autó Zrt
Duna Autó Zrt
Címlap / Hírek /

Kia - Duna Autó Zrt.

Az új Kia Optima modellcsaládA Kia új középkategóriás szedánjának kínálatában kulcsszerepet játszanak az innovatív hibrid hajtásláncok, amelyek a következő 12 hónap alatt a hagyományos hibrid mellett hálózatról tölthető (plug-in) hibrid kivitelben is megjelennek.

A Kia modellkínálatának újdonsága, az Optima Plug-in Hybrid (PHEV) a Kia legelső, globális piacokra szánt, hálózatról tölthető hibridjeként kerül forgalomba 2016 második felében, megnövelt akkumulátor kapacitással és ebből adódóan a korábbinál hosszabb elektromos hatótávolsággal. Eközben az új Optima Hybrid (HEV) típus számottevően többet is nyújt a vásárlóknak a jelenlegi hibrid Optimánál, hiszen nagyobb akkumulátorcsomaggal, erősebb villanymotorral és módosított erőátviteli rendszerrel kerül forgalomba. Mindezen változások a várakozások szerint 10 százalékkal csökkentik a fogyasztását a korábbi Optima hibridhez képest.

Az Optima hibrid a tervek szerint a Kia legtöbb nemzetközi piacán 2016 első félévében kerül forgalomba.

Kiemelkedő elektromos hatótávolságot ígér az Optima PHEV

Az új generációs Optima PHEV modellt 9,8 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátor-csomaggal szereltük fel; ez nagyjából hatszorosa a jelenlegi Optima hibridben használt akkumulátor kapacitásának. Az 50 kW teljesítményű (a jelenlegi Optima hibridénél 42%-kal erősebb) villanymotorral párosítva ez a korábbinál nagyobb sebességtartományban teszi lehetővé a tisztán elektromos üzemet. A Kia Optima PHEV fejlesztőmérnökei úgy számolják, hogy a sorozatgyártású modell akár 43 kilométert is lépes lesz megtenni tisztán elektromos üzemmódban, ami a D-szegmens abszolút élvonalába emeli a típust.

Az innovatív hajtásláncban a Kia takarékos, 2,0 literes ‘Nu’-sorozatú négyhengeres, közvetlen befecskendezéses (GDI) benzinmotorja dolgozik, teljesítménye és forgatónyomatéka 156 LE, illetve 189 Nm. A benzinmotor és a hozzá csatlakozó villanymotor révén az autó a jelenlegi Optima hibrid modellhez hasonlóan képes az akkumulátorokat töltés alatt tartva üzemelni. A hajtáslánc kombinált rendszerteljesítménye 205 LE a benzinmotor 6000/perces fordulatszámánál, miközben a villanymotor közvetlen és azonnali gázreakciót szavatol.

A hajtáslánc teljesítménye finoman kapcsoló, hatfokozatú automata sebességváltón, illetve az arra illesztett, 50 kW teljesítményű villanymotoron keresztül jut el a hajtott első kerekekhez. A villanymotor kiváltja a nem hibrid Optima modellek automataváltójában megtalálható hagyományos hidrodinamikus nyomatékváltót.

A gyári tesztek tanúsága szerint az Optima PHEV átlagos üzemanyag-fogyasztása várhatóan nem haladja meg a 2,38 l/100km-t (USA norma szerint), míg a hálózatból felvett töltés felhasználása után, hagyományos hibrid üzemben az átlagfogyasztás célértéke 5,9 l/100km. A PHEV akkumulátorai 240 voltos töltőállomásra csatlakoztatva nem egészen három óra alatt teljesen feltölthetők, míg az Egyesült Államokban szabványos, 120 voltos háztartási hálózatról kilenc órát vesz igénybe a töltés.

Hogy a PHEV megjelenésében is kiemelkedjen az Optima modellcsaládon belül, a tervezők egy sor optikai módosítást is végrehajtottak. Ilyen azonosító jegy a vezetőoldali első kerékdobon elhelyezett töltőcsatlakozó, a krómozott oldalsó küszöbdíszítések, az új rajzolatú keréktárcsák, valamint az ‘EcoPlug-In’ embléma. A PHEV utasterében egyedi műszeregység tájékoztat az autó funkcióiról és a hajtáslánc pillanatnyi üzemállapotáról, míg a műszerfal tetején elhelyezett töltöttségi-szint kijelző lehetővé teszi, hogy a tulajdonos kívülről (például az autót otthona előtt töltve) is egyetlen pillantással felmérje a töltési szintet.

Kedvezőbb üzemanyag-fogyasztással, jobb helykihasználással érkezik az új Optima Hybrid

A második generációs Optima hibridben a hajtáslánc módosított kivitele 10 százalékkal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást kínál, előnyösebb helykihasználás mellett.

Az új Optima Hybrid szíve a 156 lóerős, 2,0 literes ‘Nu’ GDI benzinmotor, hatfokozatú automata sebességváltóval. A módosított sebességváltóban egy 38 kW teljesítményű villanymotor és egy tengelykapcsoló helyettesíti a hagyományos hidrodinamikus nyomatékváltót. A rendszer ugyanazt a közvetlen, kezes, élvezetes vezetési élményt kínálja, mint amit az Optima Hybrid tulajdonosok már megszoktak. Az Optima Hybrid módosított hajtásláncának kombinált rendszerteljesítménye 195 LE a benzinmotor 6000/perc fordulatszámánál. A sebességváltó új, elektromos olajszivattyúja tovább csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

A motor, a sebességváltó és a villanymotor mellett a hajtásrendszer fontos része a továbbfejlesztett lítium-polimer akkumulátorcsomag, amely az eddiginél 13 százalékkal nagyobb, 1,62 kWh kapacitással bír. Az akkumulátorcsomag, amely eddig a csomagtartóból foglalt el helyet, immár elfér annak padlója alatt. Ez praktikusabb helykihasználást, valamint a hátsó ülések 60:40 arányú, osztott dönthetőségét is lehetővé teszi.

A hibrid modellek megjelenésükben és aerodinamikai adottságaikban is kiemelkednek a családból

Az Optima PHEV és HEV modelleket egyedi formajegyeik különböztetik meg a vadonatúj Optima család többi tagjától. Az új Hybrid modellek ugyanazt a modern formanyelvet alkalmazzák, és mindkét típust aktív hűtőzsaluval szerelték fel, amely egyensúlyt teremt a tökéletesebb aerodinamikai teljesítmény és az optimalizált hűtési teljesítmény iránti igények között. Számos karosszériaelem – így a hátsó lökhárító, a hűtőrács kerete vagy a kerékívek – ezüst fémhatású díszítést és letisztult, metálkék kivitelt kapott, az egyedi ‘EcoHybrid’ vagy ‘EcoPlugin’ emblémák mellett.

Első osztályú utastér, még tökéletesebb kidolgozás, új technológiák a vadonatúj Optimában

A külső és belső kivitelt érintő módosításokon túl a vadonatúj Optima PHEV és Optima HEV modellek elődeikhez hasonlóan modern megjelenéssel, valamint merész belső kialakítással nyújtanak minden utas számára még nagyobb kényelmet.

A vadonatúj Optima új technológiai tartalmat is kínál, emellett megőrizte azt a sportos arculatot, amely világszerte a Kia egyik legkeresettebb típusává tette, így elődjénél kifinomultabb, kényelmesebb, pontosabban vezethető, jobb minőségű autóként lép piacra.

A Kia 2020-ra 25 százalékkal csökkenteni szeretné flotta-fogyasztását

A nemzetközileg is igen kedvelt, új generációs Kia Optima is hozzájárul a márka azon célkitűzéséhez, hogy 2020-ra a csekély károsanyag-kibocsátású gépkocsik piacának egyik vezető szereplőjévé váljon. A következő öt évben a Kia a jelenlegi négyről tizenegyre bővíti környezetbarát típusainak számát, hogy ezzel a 2014-es értékekhez képest 25 százalékkal csökkentse a márka gyártmányainak átlagos üzemanyag-fogyasztását.

A csekély károsanyag-kibocsátású típusok kibővített kínálata fejlett hajtásláncok sokszínű választékát alkalmazza majd, a hibridektől és hálózatról tölthető hibridektől kezdve az akkumulátorral működő, tisztán elektromos autókon át a hidrogénüzemű üzemanyagcellás gépkocsikig. The Kia Optima PHEV nagykapacitású lítium-polimer akkumulátorcsomagja és sebességváltóba integrált villanymotorja a szükséges módosításokkal egy sor további Kia modellben is megjelenik a jövőben: a márka már 2016-ben bemutatja vadonatúj, hálózatról tölthető hibrid modelljét is.

A modern hajtáslánc-technológiák fejlesztése mellett a Kia jelenlegi motorkínálatának tíz tagjából hetet új generációs benzin- és dízelmotorokra cserél, miközben növeli a turbómotorok részarányát. Tervbe vettük jobb hatásfokú, többfokozatú sebességváltók kifejlesztését is, míg a Kia mérnökei az ultranagy szakítószilárdságú acélok szélesebb körű alkalmazásával átlagosan 5 százalékkal csökkenteni kívánják új modelljeink karosszériájának tömegét.


Szerkesztői jegyzet: A sajtóközleményben feltüntetett összes műszaki adat előzetesen becsült célérték; a leendő valós értékek a további fejlesztések, valamint a végső homologizáció függvényében alakulnak ki. Az adatok előzetes bejelentés nélkül változhatnak.

 

Kia Modelljeink Kia hírek-akciók Rólunk - Kia Kia értékesítés Kísérje figyelemmel a
Kia Duna Autó Zrt-t!
Kia
Duna Autó Zrt.

Kia Picanto

Kia Stinger

Kia Sorento

Kia Niro

Kia Soul

Kia Ceed

Kia Új Rio

Kia Új Sportage

Kia Optima sw

Kia Venga

Kia Niro PHEV

Kia Új Optima

Kia Ceed kombi

Kia Carens

Kia Stonic

Kia Soul EV

Kia Optima PHEV

Hírek Bemutatkozás Ajánlatkérés Címünk:
Zay u. 24. Budapest,
Telefon: +36 1 801 4203
Akciók Térkép Tesztvezetés Kia - Facebook Facebook
Alkatrész Munkatársaink Kia Magazin Kia - Youtube Youtube
Elérhetőség


Jogi és adatvédelmi politikánk